Blog

IMG_3695

Hoe overleef je met een Vintage-servieszaak op de Nieuwe Binnenweg?

In juni 2011 ging bij mij ‘het roer om’  en startte ik een vintage servieszaak op nr. 208 A.

Hoe dit zo gekomen is, heb ik al eens uitgelegd in blog nr. 28 https://www.hetderdeservies.com/28-over-ons/

Omdat dit het goedkopere gedeelte van de Nieuwe Binnenweg  was, (verder van het centrum) kon ik het me permitteren. Ik bleef 4 dagen als beleidsadviseur bij de gemeente Rotterdam werken en opende met hulp 4 dagen de deuren van de winkel.

Geen flauw idee wat er komt kijken bij het openen van een winkel, laat staan wat het is om zelfstandig ondernemer te zijn.  Zo kreeg ik na 3 maanden een enorme belastingaanslag. Ik bleek geen BTW- aangifte te hebben gedaan. Nog nooit van gehoord! Blijkbaar zo vanzelfsprekend, dat niemand mij dat verteld had.

Dan open je de winkel feestelijk met de deelgemeentevoorzitter en een feestje  en kun je beginnen.

De winkel zag er erg mooi uit en ik was trots, maar de eerste maanden kwam er nauwelijks iemand binnen. Het was welliswaar grote vakantie maar er bleef toch nog wel iemand in de stad? Nee dus, in ieder geval geen mensen die bij mij binnenkwamen.  Wel kwamen er rekeningen;  voor het pin-apparaat, voor de webshop, voor gas, water en licht.  Na een tijdje begon ik mij zorgen te maken.  Ik moest iets doen aan promotie!  Maar  waarvan dan zonder inkomsten?

Ik doorkruisde de hele stad op mijn fiets en legde overal kaarten en folders neer. Dat was het begin van een enkele klant in de winkel die zei, ‘ja ik zag u kaart bij de huisarts’ ….. Daarna had ik een gratis artikel in de Havenloods en dat hielp ook.

Tegenwoordig voel ik me een soort van ‘ondernemer’. Ik heb een winkel en een webshop, heb regelmatig hulp en verdiep me in promotie.

Maar…na 7 jaar zit ik er nog! Ook al word ik er niet rijk van, mijn omzet is flink gegroeid en ik zie het als een uitdaging om mijn servies te verkopen.

Wil je ook een zaak beginnen en wil je dat eens met mij bespreken? Maak een afspraak en ik vertel je graag wat ik weet.

06-22353930

Samion Pioenroos

55. PR man jaagt mij uit mijn comfortzone!

“Wat doen we met Valentijn?” vraagt Rick als hij komt,  ‘met Valentijn, hoezo? Ik kan het servies met rozen in de aanbieding doen of de zijden rozen’.  ‘Nee ik bedoel een actie of een evenement’. Ok, zo heb ik het nog niet bekeken, maar goed ik sta er voor open.

‘Wat denk je van een brunch hier in de winkel, dat een stel dat kan winnen als ze met een goed verhaal komen? “.  Nou zeg wat een toestand, waar moeten we de tafel dekken, hoe maken we het romantisch en vindt iemand dat wel leuk?  Toch zeg ik dat het goed is, ‘verzin maar iets’.

Even later is de tekst klaar en we gaan een filmpje maken,  omdat ik zo’n tekst nooit zelf zou verzinnen, kan ik het ook niet uit mijn hoofd leren. Ik krijg het gewoon niet gezegd.

‘Goed’ zegt Rick, ‘ik ga naar Albert Hein en als ik terugkom, heb jij een tekst ingestudeerd’.  Ja Rick, natuurlijk Rick.

Als hij terugkomt heb ik een tekst. Vervolgens is Rick pas tevreden na de 4e opname, maar dan staat het erop en zet hij het op Facebook.  Vervolgens krijg ik iedereen die ik ken over me heen, wat is dat nu weer voor actie, zo kennen ze me niet.  Grappig vinden ze het wel.

Maar na 3 dagen hebben we al een bereik van 3000 mensen en ja daar gaat het om!

Top Rick!

Delft 1

54. “Het Pronkstuk van Nederland” is……??

Jort Kelder presenteert “Het pronkstuk van Nederland”.  Hij zoekt naar onze grootste culturele trots op het gebied van kunst, ontwerp en erfgoed dat het best de aard van ons land weergeeft

Volgens het derde Servies zou iedere Nederlander een echt stuk Delfts blauw in huis moeten hebben. En dat kan!

ACTIE!!

Bij het derde Servies zijn alle stukken handbeschilderd echt Delfts blauw van de “Koninklijke Porceleyne fles” met 20 % korting te koop in de week van 30 januari tot en met 6 februari

Iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriete pronkstuk in de finaleweek van 22 t/m 26 januari 2018. Het Nederlands publiek kiest uiteindelijk hét pronkstuk van Nederland. 

Delfts Blauw is genomineerd in de categorie ‘erfgoed’ en werd ontwikkeld in een poging het wereldberoemde Chinese porselein na te maken. Dankzij de Hollandse handelsgeest lukte het in Delft om het ‘namaakporselein’ zo te maken dat het een eigen status en markt kreeg en kon uitgroeien tot een wereldwijd icoon. 

In de 17de eeuw was Delft het belangrijkste keramiekcentrum van Europa. Het beschilderde aardewerk was gebaseerd op porselein uit China en Japan. Door gebrek aan kennis en de juiste grondstoffen kon dit porselein niet precies nagemaakt worden, maar de innovatieve pottenbakkers in Delft verzonnen een manier om het er wel zoveel mogelijk op te laten lijken. Ze beschilderden hun aardewerk met een witte laag glazuur. Dit werd faience of plateel genoemd. Het kreeg ook vaak de misleidende naam ‘Delfsch porceleyn’ ( want het is aardewerk). Dit leidde uiteindelijk tot de naam Delfts Blauw. 

 

dianchi hotel

53. het derde Servies goes China! Op naar Dianchi

Chinezen denken groots en meeslepend, daar kunnen wij nog wat van leren.  Wij ontvangen een mail van een bedrijf uit China of we  in China 68 Villa’s in kunnen richten in klassieke Europese stijl:

Dear sir/madam from het derde Servies

We have 68 villa’s neet to be designed into classical European and modern European style, do you have interior design projects?”

Mijn eerste reactie is, de mail verwijderen, maar dan denk ik, waarom niet?

Ik antwoord dat het voor mij zeker mogelijk is om voor alle 68 villa’s passend Europees servies te vinden en dat ik dat kan leveren in welke stijl dan ook.

Per omgaande ontvang ik een mail terug van meneer Haitao dat hij graag foto’s met bijbehorende prijzen ontvangt.

Ik stuur hem een hele reeks foto’s van mijn mooiste serviezen met een prijslijst, leveringsperioden en verzendkosten.

Daarop antwoord hij dat hij in overleg met zijn team gaat om dit te bespreken en hij eindigt met:

I wish you a better day,

Your loyal friend Zhang Haitao

Als ik het thuis vertel,  zegt mijn man; “hoezo heb je geen ja gezegd?”  Blijkbaar is hij van Chineze afkomst (!)

Communie tafel - Jansen Noy bewerkt

52. “Kunt u het komen brengen?” Een twaalfdelig servies naar Limburg

Op 29 december 2017 word ik gebeld door Jos van kledingzaak Jansen- Noy uit Sevenum, bij Venlo.

Of het mogelijk is om voor woensdag 3 januari een heel servies te lenen en of het mogelijk is om het naar Limburg te brengen?  Het servies is bestemd om midden in de zaak een communietafel inrichten. Achter in mijn hoofd hoor ik de stem van Mathilde, mijn dochter; “nooit nee verkopen”“Natuurlijk is dat mogelijk” zeg ik, “maar brengen naar Limburg?” Brengen en halen dat is nogal wat. Ongeveer 2, 5 uur rijden vanaf Rotterdam.

“Kunt u niet iemand van de zaak sturen om het te halen?” opper ik, “Kunt u het niet brengen”, hoor ik van de andere kant.

Ik kan het versturen, maar dan moet u het zelf terugsturen”  zeg ik. “Dat is prima, doet u dat maar”. Wat heb ik gezegd?  Een heel servies inpakken is ook nogal een klus, maar dat kan tenminste wél in de winkel. Ik stem toe.  Het geld zal zo snel mogelijk worden overgemaakt, maar ik moet de dozen tóch verzenden als het geld nog niet binnen is. Die gok neem ik dan maar. Het enige wat me kan gebeuren dat ik een twaalfdelig servies kwijt ben. Er zijn erger dingen toch?

Mijn vriendin valt met haar neus in de boter, zij helpt mij de hele vrijdagmiddag met inpakken en om 17.00 uur hebben we 4 dozen klaar staan met servies, glazen, bestek en een tafelkleed, gelabeld en wel. Op 30 december brengen we de dozen naar DHL.

En zie het resultaat: op 3 januari is alles aangekomen uitgepakt en de tafel gedekt. En het geld is binnen.

In het terugsturen heb ik alle vertrouwen…….

 

pa werkplaats

51. Géén Bitcoins en toch starten met rijk worden in 2018!

Mijn vader kocht nooit iets nieuws tenzij het niet anders kon, hij kon alles gebruiken, maar hij kon ook alles repareren. Hij was van de generatie “improviseren met niks”.  Hij gaf verder geen cent uit en is daar heel rijk mee geworden ! Natuurlijk ben ik besmet, anders had ik geen winkel met oud servies. Vandaar de onderstaande geweldige adressen waar je veel gebruikte spullen of materialen kunt kopen.

Pas een prachtige grenen vloer gekocht bij buurman bouwmaterialen, zelf gelegd dus zelf genieten van het resultaat!!

Onderdruk je neiging om direct naar Ikea te rijden, maar zoek bewust naar een tweede hands vervanging.
Het voordeel van gebruikte materialen en oude spullen:

  • Jij hebt iets dat anderen niet hebben
  • Het is goedkoper, dan nieuw dus je houdt geld in je zak
  • Er hoeven geen nieuwe grondstoffen gebruikt te worden, want ze zijn al gebruikt
  • De prijs- kwaliteit verhouding is beter om

Hier mijn favoriete winkels in Rotterdam op een rijtje, heb jij zelf ook favoriete winkels waar recycling de missie is? Laat het ons weten zodat we de lijst kunnen aanvullen.

het derde Servies
Voor oud servies komt u natuurlijk bij ons, wij hebben meer dan 2300 stuks op voorraad! In de winkel of via de webshop te koop.Alles per stuk te koop. Vind je unieke stuk of vervang je servies
De maand januari is het sale!  www.hetderdeservies.com

Ruby lee and the Vintagefactory
Een geweldige Vintage zaak en niet alleen omdat het mijn buurvrouw is!!
Koop Noorse truien, winterjassen en baretten voor een prikkie bij Maureen.
www.rubyleeandthevintagefactory.com
 
Buurman Materialen & Werkplaats
Geweldig initiatief. Jonge honden. Zij verkopen hout en andere bouwmaterialen, zoals cement. www.buurman.nl

Isaak & de Schittering
Zij verkopen op 3 plaatsen in Rotterdam boodschappen die door supermarkten zijn afgestaan omdat ze ‘over’ zijn. In tegenstelling tot de voedselbank, waar jij een pasje voor moet hebben, mag hier iedereen winkelen.
Kijk op: www.stichtingisaakendeschittering.nl

Twice as nice
Wil je er echt chique uitzien? Al mijn kleding komt van Twice as nice. Dure tweedehands dameskleding tegen bodemprijzen, Marijke en Nicole hebben al heel wat meegemaakt, bijvoorbeeld een brand,  maar houden stand. www.twiceasnice.nl

Repair Café
Weggooien? Mooi niet! Ga met spullen naar het Repaircafé in de Gaffelstraat 61 B. Je kunt er onder begeleiding je fiets, meubels, elektrische apparaten, speelgoed enz. repareren.www.repaircafe.nl

Boek met een doel,
Boek met een Doel, de boekwinkel waar jij tweedehands boeken koopt en de opbrengst van jouw aankoop aan een goed doel schenkt. Jij mag zelf aangeven voor welk goed doel jij d de opbrengst wilt doneren. www.boekmeteendoel.nl

Rechtstreex
Geniet van de lekkerste lokale producten en maak het verschil
Dit is een site waar jij rechtstreeks van de boer bestelt.www.rechtstreex.nl

tip ons over de beste recycle zaak uit Rotterdam  en stuur het naar info@hetderdeservies.com

ze houdt van groot

50. ‘Ze houdt van groot, héél groot’

Vrijdag en zaterdag heb ik de hele dag cadeautjes ingepakt, kerstcadeautjes. Als mensen op visite gaan willen ze iets leuks meenemen. Dus als je een cadeautje krijgt van het derde Servies, dan kun je je gelukkig prijzen, want je vrienden en familie hebben er alles aan gedaan om het juiste presentje voor je te vinden.

Klanten hebben samen met mij de hele winkel doorkruist en hebben alles vastgehad. Er is gewikt en gewogen of het juiste cadeau er bij stond of juist niet..

Op de vage aanwijzingen van de klant over wat het voor cadeau moet worden, heb ik letterlijk alles uit de kast getrokken om dat ene juiste stuk te vinden.

Ze houdt van groot, heel groot’  of

het moet stoer zijn‘,

ze hebben veel bruin in huis’,

‘het moet zo rustig mogelijk zijn’,

‘hij houdt van James Bond spullen’,

‘er moet humor in zitten‘.

‘ze hebben alles al’

‘hij houdt van glas’

Het is voor een heleboel mensen gelukt om het ‘juiste’ cadeau te vinden. Een cadeau moet aan een aantal voorwaarden voldoen;

  • prijs- kwaliteit moet kloppen ( er is een limiet aan het budget)
  • de gever moet er zelf achter staan ( je geeft niet graag iets, dat je zelf niet mooi vindt)
  • de gever moet zich inleven in de smaak van de ander ( moeilijk!!!)

Als winkeleigenaar, moet jij je weer inleven in de krijger via de vage informatie van de gever, als dat lukt heb je een leuke dag.

Jenna Minni

49. Belgische “Vlogster” met 816K volgers biedt haar diensten aan!

Met mijn winkel in oud en antiek servies probeer ik ook online zoveel mogelijk aan de weg te timmeren. Dit is een continue stroom van berichten en foto’s plaatsen zonder ook maar een moment te verslappen.

Blijkbaar ben ik nu toch in beeld bij een Belgische vlogster met 816k. Ik ben onder de indruk en begin haar mail te lezen.

Zij geeft aan bereid te zijn mijn winkel te promoten, in ruil voor producten. Dit voorstel om met gesloten beurs zaken te doen, spreekt mij zeker aan. Servies heb ik tenslotte genoeg, maar volgers nog niet.

Maar als ik naar haar Instagram account ga, zie ik een mooie blonde dame in allerlei poses die zelf op de foto staat en dan ook nog vaak in lingerie. Het schrikt mij niet af en ik mail haar dat ik graag bereid ben om samen te werken en dat ze bij mij een prachtig servies kan uitzoeken in ruil voor haar posts.

Nu nog even de juiste format vinden voor foto’s met oud servies en een schaars geklede dame in lingerie.

Tot nu toe helaas niets meer van haar gehoord!

 

 

PR-Man-in-Actie

48. PR-Man jaagt mij op kosten!

Je telefoon is niet goed, hij loopt steeds vast en de camera kan beter’.  Zo begint mijn dag met PR-Man Rick. Ik heb een I-phone 4 en voor bellen is hij prima, maar voor wat we nú gaan doen blijkt hij HOPELOOS verouderd.

We gaan filmpjes maken, ja met de telefoon en daar moet je een nieuwer model voor hebben, want die hebben een betere camera.  PR-Man probeert een soepterrine vast te leggen, dat gaat niet echt naar zijn zin.

Ik heb toch écht een hele goede digitale camera liggen. Maar nee, foto’s en filmpjes maak  je met je telefoon.

‘Ok”,  zeg ik ‘ik zal kijken’.  Ik google eens op I-phone 10, overal  € 1159,-. 

Dan nog maar eens kijken welke telefoon de beste camera heeft. Ik zie de Samsung Galaxy S8, deze telefoon kost  € 400,-  goedkoper dan de nieuwste I-phone,  namelijk € 700,-.  Toch maar eens raad gevraagd aan mijn zoon Guus,  ‘Koop nou maar een I-phone, want dat ben je gewend en je weet hoe het werkt’. 

Is het nu ook al zo dat ik niet meer aan een andere telefoon zou kunnen wennen?  Ik sputter tegen, maar ik krijg nogmaals hetzelfde antwoord.

Ondertussen gebruikt de PR-Man zijn eigen telefoon dan maar en ja, dat geeft een beter resultaat.

kerst Mix en match

47. ****Help, we krijgen eters met kerst?!****

De kersttijd vraagt om een mooie gedekte tafel waar extra aandacht aan besteed is.

Maar de tijden zijn veranderd;  daar waar onze voorouders voor deze gelegenheid een 24 delig servies ter beschikking hadden, doen wij het met kleinere sets, 6 delig of 8 delig. Voor door het jaar heen meer dan voldoende. Maar dan komt de kerst en komen er ineens 6 tot 8 extra gasten. Wat je gaat koken is geen punt, maar waar ga je het eten op opdienen?  Met veel moeite kom je tot 8 couverts. Nu komt het erop aan, durf en combineer!

Koop iets dat bij je bestaande servies past en dek om en om. Ook door verschillende glazen en bestek te gebruiken, kunnen er wonderlijke maar prachtige combinaties ontstaan. Geen groot tafellaken? Gebruik een tweepersoons laken. 

Koop of huur bij het derde Servies je ontbrekende combi-servies. Alles wat in de winkel staat is ook  te huur. 

Zo ben je voordelig uit en heb je toch een prachtige kersttafel. Wij helpen je om een mooie combinatie bij het bestaande servies te zoeken. Dit geldt uiteraard ook voor bestek en glazen

Ga naar de rubriek “Kerst of Kerst mix en match en bekijk de mogelijkheden. Ook zie je daar de complete serviezen die beschikbaar zijn.