Blog

kerst Mix en match

47. ****Help, we krijgen eters met kerst?!****

De kersttijd vraagt om een mooie gedekte tafel waar extra aandacht aan besteed is.

Maar de tijden zijn veranderd;  daar waar onze voorouders voor deze gelegenheid een 24 delig servies ter beschikking hadden, doen wij het met kleinere sets, 6 delig of 8 delig. Voor door het jaar heen meer dan voldoende. Maar dan komt de kerst en komen er ineens 6 tot 8 extra gasten. Wat je gaat koken is geen punt, maar waar ga je het eten op opdienen?  Met veel moeite kom je tot 8 couverts. Nu komt het erop aan, durf en combineer!

Koop iets dat bij je bestaande servies past en dek om en om. Ook door verschillende glazen en bestek te gebruiken, kunnen er wonderlijke maar prachtige combinaties ontstaan. Geen groot tafellaken? Gebruik een tweepersoons laken. 

Koop of huur bij het derde Servies je ontbrekende combi-servies. Alles wat in de winkel staat is ook  te huur. 

Zo ben je voordelig uit en heb je toch een prachtige kersttafel. Wij helpen je om een mooie combinatie bij het bestaande servies te zoeken. Dit geldt uiteraard ook voor bestek en glazen

Ga naar de rubriek “Kerst of Kerst mix en match en bekijk de mogelijkheden. Ook zie je daar de complete serviezen die beschikbaar zijn.

 

Engelse sierhonden beelden

46. Woef Side Story en het derde Servies

Mieke komt bij me in de zaak, ‘heb jij servies met honden?’  En ja , natuurlijk heb ik servies met honden:

* borden met beeldjes van honden, uit de serie “Hier waakt”

* borden met afbeeldingen van honden

* Jarendertig beelden van honden voor op de schoorsteen,

Dus ja hoor. Honden genoeg!  “Ik heb ze nodig om een tentoonstelling in te richten in de Rotterdamse Stadschouwburg, bij de voorstelling Woef Side Story’.

Kijk, daar ben ik voor in. Gek, gekker, gekst.

Gelijk mijn collega van Maison7 gebeld, ‘Indira, heb jij nog borden met honden? “ Natuurlijk heeft Indira dat. En zo komt het dat we een heuse tentoonstelling hebben van onze spullen in de Schouwburg. Ga kijken met je kinderen, kleinkinderen, neefjes en nichtjes

( als je tenminste van honden houdt)

De awardwinnende familievoorstelling Woef Side Story komt eind 2017 terug naar het theater! 

Woef Side Story (8+) speelt zich af in de wonderlijke wereld van dogshows, hondenkapsalons en uitlaatstroken. De stoere straathond Toto en de bloedmooie rashond Marina zijn stapelverliefd op elkaar. Maar hun liefde mag niet bestaan in een wereld waarin iedereen in (honden)hokjes is ingedeeld en elk trapveldje moet worden opgeschoond. Er wordt nogal wat afgegromd in Woef Side Story: zwerfhonden en sjieke viervoeters vliegen elkaar voortdurend in de haren. Maar het gedrag van de baasjes is eigenlijk al net zo bij de beesten af. Zo wil mevrouw Schoonbroek een nette uitlaatplaats voor haar deur, tot ergernis van haar slonzige buurman Bob. En dan is er ook nog de valse dokter Prick met zijn gevaarlijke verdovingsspuit… Zal de liefde tussen Toto en Marina sterker zijn dan al het geblaf om hen heen?  

 

beplakte peugeot

45. Een auto met een servieslogo is macho

Ik heb al 5 jaar een peugeot partner op de zaak, waar mijn man voornamelijk in rijdt. Ik heb me al eens verdiept in reclame beplakking voor de auto. Dat is gratis reclame, want hij rijdt de hele dag door Rotterdam. Maar dan weer belde of mailde het bedrijf niet terug en raakte dit voornemen weer verloren in andere beslommeringen.  En zo zijn we nu alweer jaren verder en hebben we deze kans laten liggen.  Met PR- man Rick erbij, hebben we meer armslag om dit soort dingen op te pakken. Rick heeft opnieuw een aantal offertes aangevraagd. We worden warempel  1 dag later teruggebeld door ‘Dark Orange’ ; of ik een foto van de auto kan sturen en  wat ik erop wil hebben. Nu doorzetten!  Alles doorgemaild naar het bedrijf en per omgaande was er een ontwerp terug.  Jeetje,  nu een afspraak maken.  Thuisgekomen vertel ik dat de auto beplakt gaat worden en dat we hem moeten gaan brengen op een industrieterrein in Schiedam. Slik, is dat nou nodig? Heb je daar nu wel iets aan? Maar hij zou mijn man niet zijn of hij heeft alles voor mij over. Dus nu rijdt hij in een auto geheel beplakt met ‘het derde Servies’ en geeft geen krimp.

Echte liefde.

Slakkenhuisjes van de Emmaus

44. Wie koopt er nu 250 slakkenhuisjes van porselein?

Als ik in Frankrijk ben, ga ik altijd naar de Emmaus in Etang Sur Arraux tussen Lucy en Autun. Ik kijk vooral uit naar paté potten van Michel Caugant, in de vorm van dieren, maar ook naar kristallen whiskyflessen en glazen of taartplateau’s.

Ik laad mijn mandje vol en  breng het bij de balie, daar pakken ze het voor je in en zetten het weg. Je krijgt een bonnetje met het bedrag dat je moet betalen. Zo ga je verder met winkelen. Als je overal geweest bent en je hebt allemaal bonnetjes met bedragen verzameld, dan ga je die afrekenen met de afgerekende bonnetjes met een stempel erop ga je je spullen ophalen.

Ook nu heb ik weer een aantal gekke aankopen gedaan, zoals 250 porseleinen slakkenhuisjes. Wie heeft dat in Nederland, ik kan me beter afvragen ‘wie koopt het in Nederland?” Maar dat kan mij niets schelen.  Ik heb nog meer artikelen die op zijn zachts gezegd ‘weinig belangstelling’ opwekken. De hondenbeelden uit Staffordshire, de porseleinenbeeldjes uit Dresden. Wie het wil hebben? Geen idee. Toch vind ik het leuk, een winkel heeft gespreksstof en  humor nodig.

Als klanten vragen of ik allerlei rommelmarkten afstruin om aan spullen te komen, zeg ik dat ik nergens kom en nooit ergens heen ga Daar is de Emmaus in Frankrijk een uitzondering op.

Henri Grouès, de oprichter van de Emmaus gemeenschappen wilde de arme Franse bevolking in het naoorlogse Frankrijk helpen. Het zijn leefgemeenschappen die in hun eigen onderhoud voorzien, door allerlei activiteiten op te zetten. De leefgemeenschappen houden  kringloopwinkels, bakkerijen en naaiateliers draaiend over de hele wereld.

In Nederland zijn op dit moment 8  Emmaus gemeenschappen en beschikt over 20 grote kringloopwinkels. Emmaus geeft waarde terug aan wat is afgedankt. Aan spullen, maar vooral aan mensen.

Kijk op www.emmaus.nl

 

Cicade muurvaas, ZF

43. Wacht niet te lang met het verzilveren van je appeltje voor de dorst

Een paar weken geleden heb ik een hele doos cicades ( of cigales, zoals ze ze in Frankrijk noemen) ingekocht. Dit zijn vaasjes in de vorm van een insect, die je in de Provence,  Zuid Frankrijk in souvenirwinkels kunt kopen. De insecten waar het om draait geven in het Zuiden een zinderend geluid alsof je duizenden krekels hoort.

Het echtpaar dat er mee kwam, zei dat moeder ze gespaard had als appeltje voor de dorst, ze was er heilig van overtuigd dat ze veel waard zouden worden in de toekomst.  Maar wanneer is die toekomst?  Mevrouw is inmiddels in de 90 en heeft te lang gewacht met verzilveren, nu heeft haar dochter de stap genomen om ze aan mij te verkopen. En geloof me, ik zie er geen winstgevende handel in. Maar iets geks in de winkel is altijd welkom en misschien kan mevrouw nu toch rustig slapen met het idee dat we een andere eigenaar proberen te vinden voor haar insecten.

Heb je ook een cicade in huis? Maak een foto en stuur hem aan mij. Ik had ze nog nooit gezien.

 

IMG_3377

42. het derde Servies en de PR man

Sinds kort heeft het derde Servies een PR man. Hij automatiseert  en verspreidt nieuwsbrieven over servies voor me, neemt filmpjes op over servies, zet berichten en foto’s op facebook van servies, bestudeert de statistieken en de resultaten van de verkoop via Google Analytics, vertelt me welke vooruitgang we boeken, komt met voorstellen voor bijvoorbeeld voor een eigen You tube kanaal enz. enz.

Maar met servies heeft hij niets, ik verdenk hem ervan dat hij nauwelijks weet wat het is. Hij eet zijn kant en klare broodje uit een zakje en drinkt uitsluitend uit blikjes. Als ik hem een bord geef, weet hij nog net dat dat dat voor onder het broodje bedoeld is. Servies associeert hij uitsluitend met oma’s.

Nee, dan voetbal. Dat is een ander verhaal, daar weet hij alles van en méér. Iedere week vertelt hij me iets over voetbal, want daar weet ik dan weer niets van, soms kijkt hij me verbijsterd aan omdat hij niet kan geloven dat ik er niets van weet en het woord ‘voetbal’ niet ken.

Zo zitten we in twee werelden, maar voor de PR maakt het niets uit. Dat is universeel.

Wilt u ook een PR –man?  Onze PR- man heeft nog tijd beschikbaar.

 

Blog man met hond1

41.Grote hond in porseleinkast

Het is vroeg en ik heb de zaak net open als er een jongeman de winkel binnenkomt met een enorme hond. Zo te zien is het een kruising tussen een wolf en een herdershond. Ik slik even, ik ben een beetje bang voor honden én ik heb een overvolle servieszaak. Jonge man komt met hond rustig naar de achterkant van de winkel lopen en vertelt mij dat hij een bordje met eekhoorns erop in de etalage heeft gezien, dat hij graag wil kopen. Zijn stiefvader is helemaal weg van eekhoorns en zet voortdurend foto’s van eekhoorns op Instagram. We lopen met hond en al terug naar de etalage om het bordje te halen, daarna weer terug om het bordje in te pakken. Hond gedraagt zich voorbeeldig. ‘Mag ik een foto maken? “ vraag ik met tegenwoordigheid van geest, denkend aan mijn verhalen voor een blog. Het mag. Wat een schattig stel.

Heb je ook borden met een dier erop ? Stuur me een foto, ik ben benieuwd!

series sierborden

40. Koopt u ook in?

Mijn grootste inkoop van servies komt van particulieren.  Inmiddels weet men mij te vinden en krijg ik per dag een aantal maal servies aangeboden.  In het begin kreeg ik veel mensen met dozen in de winkel , zij wilden allemaal hun oude servies aan mij verkopen.  Maar mijn winkel is te klein om de hele dag dozen servies te beoordelen.  Alles gaat dus via de mail. Hoewel ik per dag zeker 3 x servies krijg aangeboden ( 21 keer per week) , komt het meestal maar tot één aankoop per 2 weken. Maar ik kom wel aan gekke dingen, zonder dat ik er iets voor hoef te doen, denk aan series sierborden met paarden of cicades uit Frankrijk, Engelse hondenbeelden of beeldjes met porselein van kant.

Mijn criteria om in te kopen zijn:

*het moet gaaf zijn,

*het moet gek zijn

*ik moet het zelf mooi vinden,

*dan hoeft het niet populair te zijn, 

*er is veel vraag naar,

*ik moet nog winst kunnen maken.

Van de 21 keer dat ik iets te koop krijg aangeboden per week, wijs ik 15 af. Van de 6 waar ik wel op bied,  heb ik er soms 1 of helemaal niet één.  Hoe komt dat?

– men vindt mijn bod te laag

– men woont te ver weg en ik ga het niet halen’

– men heeft het tussentijds al verkocht aan een ander

– men is blij met mijn bod en komt het graag aan mij verkopen.

Een enkeling koopt voor mij in. Er is een echtpaar, dat alle kringloopwinkels afloopt en voor mij glazen koopt.  Ze moeten groot zijn en van kristal. Kristal is duidelijk, maar wat is groot? Dat is subjectief. Maar inmiddels weten ze wat ik wil.

Er zijn ook mensen die mij gratis servies willen geven. Daar ben ik gek genoeg, meestal niet blij mee. Het kan direct in de vuilnisbak in of alsnog naar het kringloopwinkel.

Zelfgemaakte etagere

39. Maak je eigen etagère

Voor de winkel maak ik van losse borden etagères, door een gat te boren in de borden en dan met een speciale standaard aan elkaar te schroeven. Wil je dat ook proberen? Hier is de werkbeschrijving:

Benodigdheden: 

1. rol afplakband

2. een passer met potlood

3. een glasboor of diamantboor breedte 5 mm

4. een etagère stok goud of zilver ( te koop bij het derde Servies voor € 7,50 )

5.  drie platte borden van verschillende grote ( te koop bij het derde Servies )

6. een boormachine en boorkolom

 

Werkwijze:

Zoek 3 leuke borden uit die bij elkaar passen.

Plak een kruis van afplakband op ieder bord en bepaal het midden met de passer en zet een punt met potlood

Zet de boor in de boorkolom en leg het bord onder de boor.

Boor voorzichtig een gat in het bord en doe dat bij alle drie

Schroef de stang in de borden

 

En klaar eigen gemaakte etagère ! Pfff wat een werk en wie heeft er nou een kolomboormachine, ook direct te koop bij het derde Servies. Makkelijker.  Hieronder twee voorbeelden van wat het derde Servies verkoopt. In de webshop en natuurlijk in de winkel zijn er meer etagères te vinden.

Etagère, decor retro oranje klaprozen, 2 lagen

Etagère, decor diverse Chineze borden, 3 lagen

 

 

 

 

 

 

Client in Indonesie

37. Hoe een klein bedrijf de wereld over gaat!

Als zeer directe Hollander, probeer ik zo goed en zo kwaad als het gaat handel te drijven met klanten uit andere culturen.

Daarbij heb ik al heel wat opgestoken in de praktijk. Ik verstuur regelmatig servies over de hele wereld.  Daar gaat soms wel een eindeloze stroom mail aan vooraf. Vertrouwen is natuurlijk belangrijk. Maar niets maakt mij blijer dan als ik een vis uit Amerika, Indonesie of Maleisie aan de haak heb. Ik doe er dan ook alles aan om deze vis aan mijn hengel te houden.

Via Instagram en facebook, probeer ik zoveel mogelijk buitenlandse klanten te vinden. Ook de toenemende stroom toeristen en buitenlandse studenten  die naar Rotterdam komt, helpen daarbij.

Hollanders willen snel en duidelijk, dat is in andere culturen nogal eens ver te zoeken. Enkele voorbeelden;

  • – Een Amerikaan blijft vriendelijk, prijst je de hemel in maar zaken doen, ho maar 

Geachte mevrouw Mans,

Ik wil u heel hartelijk danken voor uw email, het is geweldig wat u heeft bereikt met uw prachtige winkel. Ik denk zeker, dat de betreffende inkoopmanager belangstelling heeft. Ik heb uw email aan hem doorgestuurd. Veel succes met uw indrukwekkende bedrijf. Wij zien de samenwerking met u graag tegemoet.

 Een Nederlander zou zeggen:

Geachte mevrouw Mans,

Wij hebben geen belangstelling voor uw producten, wij hebben onze eigen inkoopkanalen.

Succes met uw winkel .

– Een Rus drinkt wodka met je op de deal en vervolgens blijft het stil

– Een Indonesier spreekt je staf aan op fouten, ook al heb je helemaal geen staf

– Een Chinees weet niet wat tweede hands is

En dan zijn daar nog de perikelen met het verzenden, zoals dozen die na 3 maanden worden teruggestuurd, dozen die staan te verstoffen op en postkantoor aan de andere kant van de wereld  en de invoerrechten van de diverse  douanes .

Toch kun je mij niet blijer maken dan als ik een bestelling heb uit het buitenland, wat voor moeite het ook kost.