Blog

Anne Bo vis 2

‘The Antique Roadshow’ bij het derde Servies

Op  9 juni houden wij met een aantal andere winkels van de binnenweg een heus ‘mini workshop festival’.

Bij mij in de winkel kun je je servies laten taxeren. Ik zit klaar met een merkenboek “Kovels”, een vergrootglas en koffie.

Gaan er mensen komen met hun servies? Geen idee! Weet ik er wel genoeg van? Geen idee!

Maar dan komen de eerste kandidaten al. Een servies van rond 1910, mooi maar niet in trek. Helaas is niet alles dat oud is, veel waard. Daarna een Arcopal schaal (de mensen van mijn leeftijd kennen het)  wit glazen servies met opgeplakte plaatjes, gewild onder retro spaarders, maar niets waard. Zo gaat het de hele dag door. In het land der blinden is één oog koning. Ik weet er dus genoeg van.

En dan komt Anne Bo met haar vader! ‘Wij kijken al weken uit naar deze middag’, roepen ze in koor. Het enthousiasme spat van ze af. En ja, zij hebben prachtige spullen bij zich, maar hebben zelf al het nodige voorwerk gedaan. Ik heb ze niets nieuws te vertellen. Wel hebben we zoveel te bespreken dat er een heuse ‘wachtrij’  voor het taxeren ontstaat. Zo jong als Anne Bo is,  zo gepassioneerd voor servies en glas

Het is mij direct duidelijk, ik heb mijn opvolgster gevonden!!

 

Rani in brussel

69. Mijn eigen “Miss Rani” koopt de winkel leeg!

Nadat ik met mijn klant uit Indonesië, miss Rani naar Brussel ben geweest, gaan we de volgende dag naar de winkel. Miss Rani ziet eindelijk met eigen ogen waar al die dozen met serviesgoed die ik haar stuur vandaan komen. Ze is onder de indruk van de hoeveelheid servies dat is opgestapeld in de kleine ruimte. Ze loopt koortsachtig rond om alles te bestuderen en een keuze te maken. Ondertussen helpt ze ook de klanten: “I am from Indonesia and have a porcelainshop too, can I help you?” . Ze draagt het ene na het andere stuk naar buiten om bij haar inkopen te voegen. Het lijkt erop dat de winkel vandaag leeg gaat! Ondertussen fotografeert haar man alle stukken en wordt er live gecommuniceerd met de mogelijke kopers in Indonesië via Whats App. Als een klant iets besteld, wordt het direct door miss Rani en haar man zelf ingepakt. Deze handeling herhaalt zich de hele middag. Aan  het einde is de stand 6 dozen van 10 kg en 2 lampen. De kranten, dozen en het bubbelplastic is op en de winkel is leeg.

miss Rani packing

68. Mijn eigen “Miss Rani” loopt bij mij door de winkel !!!!

Vanaf 2012 heb ik een grote klant in Indonesië, het is Miss Rani uit Bandung. Ik heb haar de afgelopen jaren al tientallen dozen met servies gestuurd. Uiteraard met vallen en opstaan, maar ik ben blij met haar. Als ze besteldt gaat er gelijk een doos van 10 kg uit en dat ruimt lekker op.

In 2015 ben ik bij Miss Rani in Indonesië geweest. Het was een belevenis.

Donderdag 10 mei krijg een app: “Hallo Miss Hannie, I am coming to Europe, can we meet on sunday in Brussel??”

Dát is een verrassing! Ik app terug: “Yes miss Rani, of course”.  En zo gebeurt het dat ik miss Rani en haar man zondag vroeg in Brussel van de trein haal en dat we direct naar de vlooienmarkt op het Vossenplein gaan. Ze scoort gelijk drie Delfts blauwe borden waar ik jaloers op ben.

We vinden allebei nog meer mooie stuks, die ik vervolgens voor haar naar Indonesië moet sturen. Daarna gaan we naar Brugge voor echt kant. Miss Rani koopt zonder blikken of blozen voor € 2000,- aan kant en wij sjokken achter haar aan. Kantwinkel in, kantwinkel uit en overal bedingt ze een flinke korting. Dan weer gooit ze haar verre reis in de strijd; ze is helemaal naar Brugge te komen om kant te kopen, dan weer vertelt ze dat ze haar er al hele leven al van droomt om het Brugse kant in het echt te zien.

Tevreden vertrekken we uit Brugge en nemen we onze gasten mee naar huis.  Nadat ik hun bed heb opgemaakt gaan ze direct slapen en zijn zo snel vertrokken dat ze vergeten het licht uit te doen.  Miss Rani droomt van kant en Delfts blauw. Morgen gaan we naar mijn winkel, hopelijk ziet ze veel mooie dingen.

dansende moeders

67.Geef je moeder niet alleen parfum, maar geef haar een ERVARING!!

Moeders hechten meer waarde aan moederdag dan je denkt en dan ze zelf zeggen. Ze zal het superleuk vinden als je er toch aandacht aan besteedt. Moeders cijferen zichzelf weg. Ze willen dat het goed met de kinderen gaat, maar misschien willen ze ook wel dat jullie trots zijn op haar en je niet voor haar schaamt en haar niet uitlacht. (als ze bijvoorbeeld een servieszaak heeft).

Geef je moeder een workshop cadeau!!

Op 1 juni is er bij het derde Servies een workshop Stippen op servies en op 8 juni gaan we dieren sjabloneren op servies. Je moeder krijgt een leuke workshop, neemt 2 zelfgemaakte producten mee naar huis, wordt verwend met koffie/ thee en iets lekkers en krijgt na afloop een geweldige goodybag mee. Kijk voor meer informatie op: https://dotsdesign.nl/ of https://maison7.nl/

Ga met je moeder dansen dansen dansen!!

Heeft je moeder genoeg parfum, tassen en huishoudelijke apparaten? Waarschijnlijk wel.  Ga dan met haar dansen, er zijn genoeg 40-UP dansavonden waarbij ze niet op house hoeft te dansen maar op de hits uit haar tijd. Zeg tegen haar; ‘Lieve mama, wij gaan dansen!!” Het is van belang dat ze zich helemaal opdoft en alles uit de kast trekt om er goed uit te zien. Vervolgens gaan jullie ( ja je gaat mee!!) op een keurig tijdstip (voor ouderen van 21.00 tot 01.00 uur) naar een 40-UP dansavond. Je zult zien, ze leeft helemaal op. Een absolute aanrader voor moeders van nu! En misschien is het fijnste wel dat ze zich op die dag juist geen moeder voelt.

https://40up.nl/

En om haar in de stemming te brengen, toepasselijke liedjes:

1.  Rolling Stones – Mother’s Little Helper
2. Tell Mama – Etta James
3. Blondie – Mother
4. Jan Rot – Stel dat het zou kunnen
5. Genesis – Mama
6. The Beatles – Your mother should know
7. Celine Dion – Mama
8. Marta Wainwright – Proserpina
9. Pink Floyd – Mother
10. Queen – Mother Love
11. Backstreet Boys – The perfect Fan
12. Christina Aguilera – Oh Mother
13. Arno – Les Yeux De Ma Mere
14. Spice Girls – Mama
15. Boudewijn de Groot – Moeder
16. The Police – Mother
17. Tupac – Dear Mamma
18. André Hazes – De vlieger
19. Cassper Nyovest – Mama I Made It
20. Scissor Sisters – Take Your Mama

Soepkop Valeria blue

66. ‘La Grotte d’Alibaba’

Vandaag  ( zaterdag 28 april 2018 )  veel Belgen en Fransen in de winkel . Ze hebben een lang weekend en Rotterdam is dichtbij.

Een Frans echtpaar is heel lang in de winkel en mevrouw wil graag geschikte soepkoppen kopen.

Ze noemt mijn winkel La Grotte  d’Alibaba’. Ik weet niet of dat een belediging is of een compliment, maar ik ga uit van het laatste.

Ze zoekt ‘six tasse á soupe avec soucoupe’.  Ze wil alle soepkoppen zien en overlegt met mij (en France ……slik) over welke koppen de meeste sfeer op tafel brengen:

Zijn het rode?   Die vloeken bij tomatensoep. Zijn het witte?  Die zijn natuurlijk véél te saai. Zijn het bruine?  Die kunnen alleen in het najaar ( ik leer van de klanten het meest).

Of zijn het toch blauwe? Ze staan fris in elk jaargetijde, ze kunnen bij elke kleur soep en niet onbelangrijk, ik heb er zes van.

Ja toch?   Blauw!!  Ik pak ze in en tevreden verlaten zij  ‘La Grotte d’Alibaba’ an Rotterdam.

feline bewerkt 4

65. Mijn nieuwe PR man is een VROUW!

Rick,  mijn PR man kondigt aan dat hij vanaf 1 mei fulltime aan de slag gaat bij  ‘Het voetbal journaal Westland’, dat is geweldig maar ik moet dus op zoek naar een nieuwe ‘PR man’.  Als ik op de Hoge School Rotterdam ben, werf ik in de klassen van het derde jaar communicatie. Inmiddels heb ik een beetje ervaring wat iemand zoal voor mij kan doen,  dus ik heb een profiel gemaakt.  Volgens Rick zal het nog lastig worden…………….Ik geef toe dat ik geen gelikt, trendy bedrijf ben…..

Verschillende studenten nemen de profielschets mee en ik hoop  toch dat er iemand zal reageren.

Nog dezelfde dag krijg ik een App van Feline, zij wil het graag bij mij proberen. Hartstikke leuk!

Ze komt gelijk praten en we worden het eens; mijn nieuw PR man is een vrouw.

Inmiddels is ze al twee keer geweest. Haar eerste klus is best lastig en er gaat behoorlijk wat tijd in gaat zitten. “Misschien gaat het niet lukken?’ opper ik, maar daar wil mijn nieuwe PR vrouw niet van weten.

Nee we gaan nog niet opgeven’ zegt zij monter. En zo mag ik het horen.

Ik mis Rick nu al, maar dat moet helemaal goed komen met mijn nieuwe PR- vrouw!

tsubamemarkt

64. Puur Japans geluk op vrijdag de 13e

In 2014 was ik op de Japanse tv in een reisprogramma over Rotterdam. Er kwam een Japanse filmploeg en een Japanse presentatrice  in de winkel! Later ontving ik een cd van het programma.

In 2017 kwam er een Japans echtpaar in de winkel. Ze hadden het reisprogramma gezien op de Japanse tv met mijn winkel erin ! Zelf hebben ze een antiekwinkel in Tokio http://www.tsubamemarkt.com.  Vervolgens hebben  ze zorgvuldig een aantal stukken uitgezocht en heb ik alles stootvrij en vliegtuigproef verpakt. Altijd leuk buitenlandse klanten.

En dan is het vrijdag 13 april 2018

Het Japanse echtpaar is terug. Meneer begroet mij heel enthousiast en herken ik ze. Ze hebben een fantastische gadget bij zich; een vertaalcomputer.

Zo wordt het makkelijker om met elkaar te praten. We hebben het over verzenden, inpakken, de douane en de handel in Tokio én over 20% korting. Het resultaat is drie ingepakte dozen richting Tokio.

In het Engels hoor ik de laatste zin uit de  gadget computer komen, door meneer ingesproken:

You are great !!

nine_barcode_types

63. Help, we hebben een webshop ( en andere problemen)!

Een groot deel van het servies dat in de winkel staat, is ook via de webshop te bestellen.  Het bijhouden van de webshop is een enorme klus, omdat we van alles maar enkele stuks hebben. Wanneer een theepot verkocht wordt, komt er zelden een zelfde voor terug. Elk stuk servies moet dus apart omschreven, opgemeten en gefotografeerd worden. Als er servies uit de winkel verkocht wordt, is het zaak om het direct van de webshop te halen. Als we dat vergeten, kan het nog besteld worden. En dat gebeurt nog wel eens. Dan moeten we bellen en een alternatief voorstellen, geld terugstorten of iets extra geven. Door schade en schande wijs geworden proberen we nu met ijzeren discipline te voorkomen dat dit gebeurt. Alle artikelen hebben een handmatig toegevoegde unieke code ( ik heb geen barcodes). Zodra we iets verkopen halen we het gelijk van de webshop. Inmiddels staan er 2456 artikelen op, allemaal handmatig ingevoerd.

Toch is een webshop het antwoord op meer verkoop. Ik verheug me elke dag op een bestelling naar het buitenland. Dat kan elk land ter wereld zijn via Instagram. Het blijft een uitdaging om een doos met de juiste papieren en op de juiste manier verpakt aan DHL over te dragen. Er zijn moeilijkheden met de douane, de doos raakt zoek of de doos komt terug. Ik blijf hardnekkig doorgaan om de doos op haar bestemming te krijgen.  Dat is nog nooit mislukt.

Sam on the front

62. Wat heeft ‘The Paris Blues club’ met servies te maken?!

We zijn in New York en willen naar een club met live muziek (10 maart 2018).  We verblijven in de wijk Harlem, dus dat moet lukken. Op internet  vinden we de beroemste en oudste bluesclub van Harlem, namelijk ‘the Paris Blues Jazz club’  en het is ook nog te lopen vanaf ons adres!   De zaak blijkt nog leeg,maar de band speelt al. Samuel Hagress(81) de baas van de club zit met zijn barkeepster  Luz Stokes, aan de zijkant van de bar. Ze nodigen ons uit om bij hen te komen zitten.  Ik vertel Luz dat ik  in Amerika ben voor zaken en dat ik in servies handel.  Luz blijkt gèk op servies. Ze wil alles weten en alle foto’s zien’.  Ze bestelt ter plekke een koffie set van Royal Albert. Luz kijkt mij voor de rest van de avond verliefd aan en geeft mij ‘lots of hughs’.  Elke keer komt ze met nieuwe ideeën hoe we het servies in de club aan de man kunnen brengen,’this will be booming’. De doos is  onderweg naar Luz en als je in New York naar de Paris Blues Jazz club gaat, doe Luz dan de groeten van mij.

http://parisbluesharlem.webs.com/

dots design bewerkt

61. Workshops bij het derde Servies met een bijdrage voor het KWF kankerbestrijding

 ‘het derde Servies’ is vanaf 1 juni 2018 zeven jaar op de Nieuwe Binnenweg en omdat we al zo lang volhouden hebben we de hele maand juni evenementen en acties. We geven o.a. 2 verschillende werkshops:

Servies beschilderen met stippen

Vrijdag 1 juni 2018 hebben we een workshop voor 8 personen van Dots Design, Julia Kolbeek komt jullie leren hoe je servies kunt beschilderen met stippen. De borden worden vervolgens gebakken in de oven en je kunt het resultaat later in de winkel ophalen.

De workshop duurt van 14.00 tot 16.30 en kost € 39,50 pp. Je ontvangt hiervoor koffie of thee met iets lekkers en twee serviesstukken om te beschilderen. Ook de verf en de kwasten worden ter beschikking gesteld. Voorbeelden op Instagram vindt u bij dotsdesign_nl 

Bekijk dit filmpje: 2685E5C0-5F08-4EAD-AB2D-49C94C3DA4B0

Servies sjabloneren met dieren

Vrijdag 8 juni 2018 hebben we een workshop voor 8 personen van Maison7, Indira komt jullie leren om servies te beschilderen door met sjablonen te werken. Zij neemt sjablonen mee van dieren, je kunt ook je eigen sjablonen mee nemen. De workshop duurt van 14.00 tot 16.30 en kost € 39,50 pp. Je ontvangt hiervoor koffie of thee met iets lekkers en twee serviesstukken om te beschilderen. Ook de verf en de kwasten worden ter beschikking gesteld. Voorbeelden op Instagram  bij Maison7Rotterdam.

Na afloop ontvangt je nog een goody bag. 

Voor elke betalende deelnemer maakt het derde Servies € 10,- over op het KWF- fonds

Als de workshops snel vol zijn, dan herhalen we deze in de tweede helft van juni nogmaals.

Stuur een mail naar info@hetderdeservies.nl onder vermelding van:

Workshop 1, Dots Design

of

Workshop 2, Maison7

 

Naam, telefoonnummer

Overmaken van € 39,50 naar het derde Servies

Workshop 1 of 2

NL70 INGB 0005 9985 01

 

Uw inschrijving geldt pas als het geld is overgemaakt.