37. Hoe een klein bedrijf de wereld over gaat!

Als zeer directe Hollander, probeer ik zo goed en zo kwaad als het gaat handel te drijven met klanten uit andere culturen.

Daarbij heb ik al heel wat opgestoken in de praktijk. Ik verstuur regelmatig servies over de hele wereld.  Daar gaat soms wel een eindeloze stroom mail aan vooraf. Vertrouwen is natuurlijk belangrijk. Maar niets maakt mij blijer dan als ik een vis uit Amerika, Indonesie of Maleisie aan de haak heb. Ik doe er dan ook alles aan om deze vis aan mijn hengel te houden.

Via Instagram en facebook, probeer ik zoveel mogelijk buitenlandse klanten te vinden. Ook de toenemende stroom toeristen en buitenlandse studenten  die naar Rotterdam komt, helpen daarbij.

Hollanders willen snel en duidelijk, dat is in andere culturen nogal eens ver te zoeken. Enkele voorbeelden;

  • – Een Amerikaan blijft vriendelijk, prijst je de hemel in maar zaken doen, ho maar 

Geachte mevrouw Mans,

Ik wil u heel hartelijk danken voor uw email, het is geweldig wat u heeft bereikt met uw prachtige winkel. Ik denk zeker, dat de betreffende inkoopmanager belangstelling heeft. Ik heb uw email aan hem doorgestuurd. Veel succes met uw indrukwekkende bedrijf. Wij zien de samenwerking met u graag tegemoet.

 Een Nederlander zou zeggen:

Geachte mevrouw Mans,

Wij hebben geen belangstelling voor uw producten, wij hebben onze eigen inkoopkanalen.

Succes met uw winkel .

– Een Rus drinkt wodka met je op de deal en vervolgens blijft het stil

– Een Indonesier spreekt je staf aan op fouten, ook al heb je helemaal geen staf

– Een Chinees weet niet wat tweede hands is

En dan zijn daar nog de perikelen met het verzenden, zoals dozen die na 3 maanden worden teruggestuurd, dozen die staan te verstoffen op en postkantoor aan de andere kant van de wereld  en de invoerrechten van de diverse  douanes .

Toch kun je mij niet blijer maken dan als ik een bestelling heb uit het buitenland, wat voor moeite het ook kost.