31. De Porceleyne fles

De Porceleyne fles

Ik ben zelf een grote fan van Echt Delftsblauw. De kleuren en de motieven zijn prachtig. Het blauw herken je altijd en overal. Toen ik in Sint Petersburg op een rommelmarkt was ( Udelnaya) werd mijn oog ineens getrokken een bepaald soort blauw op een kraam. Daar stond een hele stapel kerstborden van de enige overgebleven Delftsblauw fabriek. Ik heb ze alle 12 gekocht en dacht, ik ga me later wel druk maken over hoe ik het allemaal mee naar huis krijg.

De Porceleyne Fles (sinds 1919 “De Koninklijke Porceleyne Fles”) is internationaal bekend als Royal Delft. Het is een aardewerkfabriek, opgericht in het jaar 1653 in Delft en tegenwoordig ook als museum te bezoeken. Royal Delft is de enige overgebleven fabriek in Delft van de ± 32 plateelbakkerijen die in de 17e eeuw ontstonden. Nog steeds wordt het wereldberoemde Delfts Blauw aardewerk hier volledig met de hand beschilderd volgens eeuwenoude tradities. Je herkent De Porceleyne fles aan het flesje op de achterkant. Ook kun je zien welke schilder een stuk gemaakt heeft en in welk jaar. Dat maakt de Delftsblauw stukken extra interessant. Zo zijn er bij mij in de winkel stukken uit 1932, 1947, 1945 enz.

Het Delfts Blauw aardewerk ontstond aan het einde van de 16e eeuw als goedkoop alternatief voor het blauw-witte Chinese porselein, dat alleen door de aller rijksten gekocht kon worden. Het Delfts Blauw werd in korte tijd zeer populair en beleefde een bloeiperiode in de periode 1650-1750, toen er in Delft een honderdtal aardewerkfabrieken actief waren. De Delftse keramiekschilders Isaac Junus, Frederik van Frytom en Arie de Milde wisten de kwaliteit van hun producten tot ongekende hoogte te brengen. Hun eindproducten zijn ware kunstwerkjes. Door nieuwe schilder- en baktechnieken zorgden ze steeds weer voor verrassingen. Helaas werd de industrie omstreeks 1800 weggevaagd door goedkoper aardewerk uit met name Engeland, regio Staffordshire. Daar maakte men gebruik van een moderne techniek namelijk ‘Transferware’ of anders gezegd: plakplaatjes.  Tegenwoordig is er nog maar één fabriek in Delft die ‘echt’ Delfts blauw produceert, dat is De Porceleyne Fles/ Royal Delft. Nederanders hebben weinig belangstelling voor Delfts blauw. Maar ik houd stug vol want ik vind het prachtig